BSEB Portal
Bihar's First Online Community Platform for Students and Teachers

Bihar Board Physics Objective/MCQ Set B Answer Key 2020

Get the Answer Key of Set B of Bihar Board Physics Objective Questions that was asked in Bihar Board Inter/12th Annual Exam 2020.



Click Here to Download Physics Question Paper 2020

Ques 1: – Optical path is equal to

Ans: – Refractive index X Path- Lenght

Ques 2: – Dimension of Planck’s constant is

Ans: – ML2T-1

Ques 3: – The resistance of ammeter is

Ans: – Very Small

Ques4: – Which of the relation is correct for the maginfication power of compound microscope

Ans: – B

Ques5: – Iron is

Ans: – Ferromagnetic

Ques 6: – Which of the following series of hydrogen spectrum is in visible range

Ans: – Balmer

Ques 7: – A hot wire ammeter measures

Ans: – average value of alternating current

Ques 8: – Electron volt is a unit of

Ans: – Energy

Ques 9: – The symbol represents which gate

Ans: – AND

Ques 10: – Dimension of charge is

Ans: – AT

Ques 11: – Which of the relations is correct for radioactive atom?

Ans: –

Ques 12: – Width of interfrence fringe is

Ans: –

Ques 13: – Sum of charges on collecting plate and condensing plate of a charges capacitor is

Ans: –Zero

Ques14: – The binary decimal number of 25 is

Ans: – (1101)2

Ques 15: – Wave length of a Particle of Mass m Moving with Velocity V is

Ans: –  h/mv

Ques 16: – The refractive index of diamond is about

Ans: – 2.42

Ques 17: – 1 volt is equal to

Ans: – 1JC-1

Ques 18: – Beta rays are fast moving

Ans: – Photons

Ques19: – On increasing the lenght of tube of compound microscope, magnifying power

Ans: – decreases

Ques 20: – 1 AMU is equal to

Ans: – 1.6 x 10-19 kg

Ques 21:-The relation between geometrical Length of a Mangnet and its Magnetic Length Lm is

Ans- Lm= 5/6Mg

Ques 22:- Unit of F Celon E0 is

Ans- Fm-1

Ques 23:- Which of the following is not electromagnetic wave?

Ans- X rays

Ques 24:- On going from north Pole to equator, the value of angle of dip

Ans- Increases

Ques 25:- The lens which is used to remove short sightedness is

Ans- Concave

Ques 26:- The velocity of light is maximum in

Ans- Vaccum

Ques 27:- Nature of Electromagnetic wave is

Ans- Both Transverse and Logitudinal

Ques 28:- Kilowatt Hour is unit of

Ans- Electric Energy

Ques 29:- The value of red colour in colour code of carbon resistance is

Ans- 2

Ques 30:- Which quantity decreases in step-down transformer ?

Ans- Voltage

Ques 31: – Impedance of LR Circuit?

Ans- D

Ques 32:- If ᵑ is the angle of dip at a place, then the expression for tan ᵑ?

Ans- Bh/Bv

Ques 33:- The power of the convex lens of focal length 20 cm in diopter is?

Ans- 5

Ques 34:- The least stable nucleus is

Ans- 42HE

Ques 35:- Two capacitors each of capacity C are connected in parallel. The equivalent capacity is

Ans- 2C

Ques 36: – y —rays are similar to

Ans-  Alpha Rays

Ques 37: Density of Nuclues is about ?

Ans- 2.29 x 10-7

Ques 38 : Which of the expression is correct for Lorentz force?

Ans- A

Ques 39:  The atomic number decrease with the emission of alpha particle from the nucleus by

Ans-

Ques 40:- majority carriers in p-type semiconductor

Ans- Electron

Ques 41:- Cathode rays are 

Ans- Electron

Ques 42:- Which of the following has unit Volt/Metre?

Ans-

S.N.ABCD
1.    
2.    
3.    
4.    
5.    
6.    
7.    
8.    
9.    
10.    
11.    
12.    
13.    
14.    
15.    
16.    
17.    
18.    
19.    
20.    
21.    
22.    
23.    
24.    
25.    
26.    
27.    
28.    
29.    
30.    
31.    
32.    
33.    
34.    
35.    

Comments are closed.