BSEB Portal
Bihar's First Online Community Platform for Students and Teachers

Bihar Board Physics Answer Key- Set H

Get the Answer Key of Set H of Bihar Board Physics Objective Questions that was asked in Bihar Board Inter/12th Annual Exam 2020.



Click Here to Download Physics Question Paper 2020

Ques 1: – Optical path is equal to

Ans: – Refractive index X Path- Lenght

Ques 2: – Dimension of Planck’s constant is

Ans: – ML2T-1

Ques 3: – The resistance of ammeter is

Ans: – Very Small

Ques4: – Which of the relation is correct for the maginfication power of compound microscope

Ans: – B

Ques5: – Iron is

Ans: – Ferromagnetic

Ques 6: – Which of the following series of hydrogen spectrum is in visible range

Ans: – Balmer

Ques 7: – A hot wire ammeter measures

Ans: – average value of alternating current

Ques 8: – Electron volt is a unit of

Ans: – Energy

Ques 9: – The symbol represents which gate

Ans: – AND

Ques 10: – Dimension of charge is

Ans: – AT

Ques 11: – Which of the relations is correct for radioactive atom?

Ans: –

Ques 12: – Width of interfrence fringe is

Ans: –

Ques 13: – Sum of charges on collecting plate and condensing plate of a charges capacitor is

Ans: –Zero

Ques14: – The binary decimal number of 25 is

Ans: – (1101)2

Ques 15: – Wave length of a Particle of Mass m Moving with Velocity V is

Ans: –  h/mv

Ques 16: – The refractive index of diamond is about

Ans: – 2.42

Ques 17: – 1 volt is equal to

Ans: – 1JC-1

Ques 18: – Beta rays are fast moving

Ans: – Photons

Ques19: – On increasing the lenght of tube of compound microscope, magnifying power

Ans: – decreases

Ques 20: – 1 AMU is equal to

Ans: – 1.6 x 10-19 kg

Ques 21:-The relation between geometrical Length of a Mangnet and its Magnetic Length Lm is

Ans- Lm= 5/6Mg

Ques 22:- Unit of F Celon E0 is

Ans- Fm-1

Ques 23:- Which of the following is not electromagnetic wave?

Ans- X rays

Ques 24:- On going from north Pole to equator, the value of angle of dip

Ans- Increases

Ques 25:- The lens which is used to remove short sightedness is

Ans- Concave

Ques 26:- The velocity of light is maximum in

Ans- Vaccum

Ques 27:- Nature of Electromagnetic wave is

Ans- Both Transverse and Logitudinal

Ques 28:- Kilowatt Hour is unit of

Ans- Electric Energy

Ques 29:- The value of red colour in colour code of carbon resistance is

Ans- 2

Ques 30:- Which quantity decreases in step-down transformer ?

Ans- Voltage

Ques 31: – Impedance of LR Circuit?

Ans- D

Ques 32:- If ᵑ is the angle of dip at a place, then the expression for tan ᵑ?

Ans- Bh/Bv

Ques 33:- The power of the convex lens of focal length 20 cm in diopter is?

Ans- 5

Ques 34:- The least stable nucleus is

Ans- 42HE

Ques 35:- Two capacitors each of capacity C are connected in parallel. The equivalent capacity is

Ans- 2C

Ques 36: – y —rays are similar to

Ans-  Alpha Rays

Ques 37: Density of Nuclues is about ?

Ans- 2.29 x 10-7

Ques 38 : Which of the expression is correct for Lorentz force?

Ans- A

Ques 39:  The atomic number decrease with the emission of alpha particle from the nucleus by

Ans-

Ques 40:- majority carriers in p-type semiconductor

Ans- Electron

Ques 41:- Cathode rays are 

Ans- Electron

Ques 42:- Which of the following has unit Volt/Metre?

Ans-

Q NoAnswerQ NoAnswer
1 22 
2 23 
3 24 
4 25 
5 26 
6 27 
7 28 
8 29 
9 30 
10 31 
11 32 
12 33 
13 34 
14 35 
15 36 
16 37 
17 38 
18 39 
19 40 
20 41 
21 42 

Comments are closed.